Co je to mindfulness?

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

„Mindfulness znamená věnovat pozornost určitým způsobem: záměrně, v přítomném okamžiku a bez posuzování.“

Jon-Kabat Zinn

Co je to mindfulness?

Mindfulness je dovednost, kterou si můžeme osvojit a kultivovat. Umožňuje nám být si plně vědomi toho, co se odehrává v naše těle a co vnímají naše smysly okamžik po okamžiku. Je to schopnost nereagovat vůči tomu, co se nám přihodí, emocionálně a automaticky, ale dovedněji a vnímavěji vůči tomu, co je v daný moment adekvátní a moudré. Pomáhá nám najít „pevnou půdu pod nohama“ i uprostřed náročných situací, kdy jsme zaplaveni lavinou myšlenek, nebo když zažíváme úzkosti a trápení. Mindfulness umožňuje žít život tak, aby byl v souladu s našimi vnitřními hodnotami, a ne ovládán emocemi či impulzivním chováním. Tuto schopnost můžeme prakticky a velmi konkrétně posilovat a prohlubovat prostřednictvím tzv. mindfulness tréninku.

Mindfulness se do češtiny překládá mnoha způsoby, například jako všímavost, bdělé vědomí přítomnosti, či duchaplnost. Vzhledem k tomu, že tento pojem není možno celistvě pojmout ani jedním tímto výrazem, setrváváme u anglického pojmu mindfulness, který je již široce uznávaným pojmem.

„Mezi podnětem a reakcí existuje prostor. V tomto prostoru je naše svoboda a síla zvolit si, jak budeme reagovat.“

Viktor Frankl

Jak to začalo?

Prvním, kdo použil mindfulness v medicíně, byl profesor Jon Kabat-Zinn, který v roce 1979 představil program Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) pro léčbu chronicky nemocných pacientů ve fakultní nemocnici University of Massachusetts. Na jeho práci pak navázal profesor Mark Williams se svými kolegy z Velké Británie, kteří propojili mindfulness s kognitivně-behaviorální terapii a vyvinuli program Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) za účelem prevence recidivy deprese. Tím byly položeny základy vědecky podloženého mentálního výcviku, který se v současné době široce uplatňuje nejenom v medicíně, ale i u neklinické populace ve školách, věznicích, a dalších místech po celém světě.

Exponenciální růst studií o mindfulness v letech 1980-2020 (Zdroj: goAMRA.org)

Výzkum mindfulness

Vědecké důkazy o příznivém vlivu mindfulness exponenciálně rostou. Studie ukazují, že mindfulness příznivě ovlivňuje jak naše tělesné, tak i duševní zdraví. Výsledky studií prokázaly například:

  • Vyšší odolnost vůči stresu
  • Snížení úzkosti a deprese
  • Lepší zvládání emočně náročnějších situací
  • Zlepšení spánku
  • Vyšší koncentraci
  • Lepší empatii, paměť či imunitu

Nejnovější výzkum v této oblasti najdete například na stránkách American Mindfulness Research Assotiation (AMRA).

Jak začít?

Začněte třeba hned teď, v tomto 10-minutovém YouTube videu, které pro vás připravil náš kolega Michal Dvořák. Další Vaše kroky v kultivaci mindfulness mohou být různé. Můžete se třeba:

    • zúčastnit mindfulness kurzu, jakými jsou Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) nebo Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) pod vedením certifikovaného lektora
    • zúčastnit on-line programu MUNI Healthy Minds, který je pro studenty, zaměstnance a absolventy Masarykovy univerzity každý semestr zdarma k dispozici (sledujte sekci Kurzy a akce)
    • začíst do knížky o mindfulness, jakými jsou například Všímavost: Jak najít klid v uspěchaném světě (Williams, Penman), nebo Život samá pohroma (Kabat-Zinn). Další inspiraci k četbě najdete v naší sekci Literatura pro širokou veřejnost
    • zkusit některé z doporučených aplikací, jakými jsou třeba Headspace, Calm, nebo 10% Happier. Další informace a tipy o aplikacích, které jsou zdarma, naleznete v článku od Mindful.org
    • jenom nechat inspirovat krátkou mini-sérii od Headspace na Netflixu, Velký průvodce meditací

Hodně štěstí v prvních krocích přejí autoři článku: Michal Dvořák, Alena Lašková, Rastislav Šumec

 

 

 

 

.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info