První česká mobilní aplikace na podporu duševního zdraví pro onkologické pacienty

Onkologické onemocnění může pro řadu pacientů znamenat konec normálního života. Vše se najednou točí kolem léčby samotné, výsledků vyšetření a termínů v nemocnici. Pacientům se může často zdát, že se jejich život zastavil. Pozitivní aktivity odkládají na dobu neurčitou, například až po léčbě, po kontrolním vyšetření nebo po návštěvě lékaře. V tak rychlém běhu událostí si mnoho lidí ani nevšimne, že zapomíná na své duševní zdraví. MOÚ proto ve spolupráci s odborníky z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity zavádí pro pacienty novou aplikaci MOÚ MinCare.

Kompletní článek k přečtení na stránkach Masarykovho onkologického ústavu.


 

Mobilní aplikace má pomoct onkologicky nemocným pacientům zvládat stres

Vyšetření, nemocnice, odběry, léky. Pouze na pár slov se často smrsknou dny onkologicky nemocných pacientů poté, co zahájí léčbu. Do té doby běžný život přestává existovat. Když na tělo zaútočí nádorové onemocnění, trpí také psychika. Na péči o ni ale často nezbývá čas ani síla. Nově by pacientům mohla odlehčit mobilní aplikace.

Kompletní článek k přečtení na stránkach časopisu Brněnský denník.


 

První česká mobilní aplikace na podporu duševního zdraví pro onkologické pacienty

Výzkumníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity vyvinuli mobilní aplikaci MOÚ MindCare. Pomocí moderních technologií získají pacienti Masarykova onkologického ústavu novou možnost duševní podpory v průběhu náročné léčby i po jejím skončení. Výzkumníci spolu s lékaři právě nyní otevírají ambiciózní vědecký projekt testování různých typů podpory, který může znamenat na poli eHealth velký posun a inspirovat obdobné týmy po celém světě.

Kompletní článek k přečtení na stránkách Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity.


 

Mindfulness neboli všímavost, je schopnost, která se vyučuje i na MUNI - Reportáž MUNI TV

Vědecké studie z celého světa potvrzují, že mindfulness má pozitivní vliv na náš život. Stejného názoru je i studentka Julie, která takzvanou vnímavost pravidelně praktikuje. Výzkumem v této oblasti se na MUNI zabývá Mindfulness Research and Practice Network of Masaryk University. Kromě toho nabízí i vzdělávací kurzy.

Reportáž k vzhlédnutí na YouTube kanálu MUNI TV.


 

Být v přítomném okamžiku: výuka a výzkum mindfulness na Masarykově univerzitě

Už jste slyšeli o mindfulness nebo také česky všímavosti? Umění být tady a teď a žít v přítomném okamžiku? Nejen o tom, jak funguje lidská mysl, se dozvíte v kurzech nového akademického centra LF MU pro výzkum mindfulness. Novinkou je i možnost stáhnout si výukovou aplikaci přímo do vašeho chytrého telefonu.

Kompletní článek k přečtení na stránkách Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity.


 

Praktikování mindfulness prokazatelně způsobuje pozitivní změny na mozku, říká klinický psycholog Miroslav Světlák

Masarykova univerzita má nově a jako první česká univerzita vlastní mindfulness centrum, které se na používání této metody a její výzkum specializuje. Jde tak ve stopách Oxfordu či Harvardu, kde už podobná centra fungují. „Posledních 15 let dramaticky přibývá studií, které dokazují změny v mozcích lidí po praktikování mindfulness. A některé studie dokonce dokládají, že po něm rostou nové neurony nebo se některé části mozkové kůry ztlušťují či se mění aktivita částí mozku,“ popisuje v rozhovoru pro HN Miroslav Světlák, přednosta Ústavu psychologie a psychosomatiky Masarykovy univerzity.

Kompletní článek k přečtení na stránkách časopisu Hospodářské Noviny.


 

Meditace v Brně. Univerzita pořádá po vzoru Oxfordu mindfulness cvičení pro studenty i pacienty s rakovinou

Speciální trénink pomůže vrátit roztěkané mysli klid. Masarykova univerzita v Brně se jako první vysoká škola v Česku přidala k západnímu trendu a po vzoru uznávaných univerzit, jako jsou Oxford, Harvard nebo Stanford, založila takzvané mindfulness centrum, které se zaměřuje právě na psychické zdraví. Stojí za ním skupina místních vědců, kteří už mají s touto metodou, vzešlou v 70. letech z buddhismu, zkušenosti. Univerzitní centrum bude metodu zkoumat nejprve na studentech a pacientech s rakovinou, zároveň ale nabízí i pravidelné tréninky formou meditace pro studenty a zaměstnance univerzity.

Kompletní článek k přečtení na stránkách časopisu Hospodářské Noviny.


 

Scrollování životem

Mobil bereme do ruky v průměru šedesátkrát za den. Mnoho z nás po něm sahá téměř automaticky – když pociťujeme nudu, nebo naopak stres, prožíváme náročnou emoci, nebo prostě jen ze zvyku. Co můžeme udělat pro to, abychom svůj telefon používali vědoměji?

Kompletní článek z časopisu Psychologie Dnes k přečtení na našem webu zde.


 

Když místo ve světě žijeme víc v naší hlavě

Život není vždy jednoduchý. Letos obzvláště ne. Stále ale platí, že řadu věcí máme ve své moci, v tomto případě mysli. Na to se snaží upozornit směr nazvaný mindfulness (všímavost). Učí nás netrávit přespříliš času přemítáním o minulosti či budoucnosti. Místo toho nás směruje do přítomnosti, kde si lze kromě jiného i odpočinout.

Kompletní článek k přečtení na stránkách časopisu Heroine.


 

Meditace může pomoci vyřešit stres a napětí. Někdy ale bolí

Život se zrychluje tak silně, že mnozí to tempo neunesou. Někdo při léčbě stresu a nespavosti sáhne po prášících na spaní, ti zvídavější se podívají tam, kde celý problém vzniká: do své mysli. Stejně jako člověk posiluje ochablé tělo ve fitness centru či na běžecké dráze, existuje i mentální posilovna. Je jí meditace.

Kompletní článek k přečtení na stránkach časopisu Hospodářské Noviny.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info